luni, 27 decembrie 2010

,,Integrarea copiilor cu cerinţe educative speciale în învăţământul de masă, în special a celor cu ADHD”- lansarea oficială a proiectului

„O educaţie socială bine făcută poate întotdeauna să scoată dintr- un suflet, oricare ar fi el, partea folositoare pe care o căutase.”
- Victor Hugo -

   
Inspectoratul Școlar Județean Buzău, verigă între M.E.C.T.S. şi unităţile şcolare, respectiv beneficiarii sistemului de învăţământ, proiectând, fundamentând şi aplicând politica educaţională a ministerului privind învăţământul preuniversitar, derulează în perioada 01.11.2010- 30.10.2011, proiectul strategic ,,Integrarea copiilor cu cerinţe educative speciale în învăţământul de masă, în special a celor cu ADHD”, în concordanţă cu priorităţile şi strategia Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru perioada 2010- 2011, privind asigurarea calităţii şi a accesului la educaţie, compatibilizării cu cerinţele de educaţie şi formare profesională existente în Uniunea Europeană.

Obiectivul general al proiectului este:
O.G.: Dezvoltarea de servicii educaţionale (consiliere şcolară, consiliere pentru orientare profesională, consiliere pentru părinţi şi cadre didactice, centre pentru terapii specifice, centre de documentare- informare, etc.) şi îmbunătăţirea accesului la educaţie pentru copiii cu cerinţe educative speciale, integrarea eficientă a acestora în învăţământul de masă.

Obiectivele specifice sunt:
O.1. Identificarea tuturor copiilor/ elevilor cu CES, în mod special a celor cu ADHD;
O.2. Sensibilizarea cadrelor didactice din învăţământul de masă cu privire la problematica elevilor cu CES;
O.3. Cunoaşterea legislaţiei în vigoare;
O.4. Formarea cadrelor didactice care au în sfera de activitate şi copii cu CES;
O.5. Împărtăşirea modelelor de bună practică/ schimburi de experienţă/ sesiuni de comunicări/ simpozioane;
O.6. Implicarea echipei de la C.J.R.A.E. în depistarea, consilierea şi monitorizarea elevilor cu CES.

Categoria în care se încadrează proiectul este:
Proiecte care sprijină integrarea şcolară şi profesională a copiilor/ tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale.

Axa prioritară este:
Incluziunea socială.

Domeniul major de intervenţie:
Îmbunătăţirea accesului şi participării grupurilor vulnerabile la educaţie.

Grupurile ţintă sunt:
1. elevii cu CES integraţi în şcolile de masă (gimnaziu şi liceu) din judeţul Buzău;
2. elevii cu ADHD identificaţi în şcolile de masă din judeţul Buzău;
3. cadrele didactice de la gimnaziu şi de la liceu care lucrează cu elevi cu CES la clasă;
4. managerii unităţilor de învăţământ din judeţul Buzău;
5. părinţii.

    Implicarea partenerilor sociali în implementarea proiectului este esenţială atât pentru îndeplinirea obiectivelor planificate, cât şi pentru dezvoltarea în general a capacităţii de management participativ la diferite nivele- naţional, regional şi local.
    În acest context, echipa managerială a proiectului a desfășurat în perioada 09.12.- 12.12. 2010, activităţile de promovare a acestuia, de sensibilizare a cadrelor didactice despre necesitatea integrării în învăţământul de masă a copiilor cu cerinţe educative speciale, în mod special a celor cu ADHD, a adaptării programelor şcolare la tipul de dizabilitate, a cunoaşterii documentelor legislative cu privire la învăţământul special şi special integrat coroborat cu promovarea şi aplicarea experienţei specialiştilor din şcolile speciale în unităţile şcolare care desfăşoară învăţământ special integrat.
    În data de 09.12.2010, începând cu ora 16.00,  la Grupul Şcolar Meserii şi Servicii Buzău, str. Bazalt, nr. 15, în prezența doamnei Inspector General M.E.C.T.S., prof. dr. LIANA MARIA MITRAN, s-a realizat lansarea oficială a proiectului ,,Integrarea copiilor cu cerinţe educative speciale în învăţământul de masă, în special a celor cu ADHD”.  
     La acest eveniment au participat invitați din Comisia Națională pentru Învățământul Special, inspectori școlari de la ISMB, IȘJ Alba, Prahova, Sibiu, Buzău, manageri ai unităților de învățământ special din județele Sibiu, Hunedoara, Brașov, Buzău, manageri și cadre didactice din unitățile de învățământ din județele Vrancea și Buzău. 
    Activitatea s-a bucurat de un real succes!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire