miercuri, 14 aprilie 2010

Ziua Europei- Concurs de desene, 15.05.2010

Concurs de desene : Ziua Europei

  Reprezentanţa Comisiei Europene în România invită elevii din şcolile din România să participe la un concurs de desene al cărui tematică este Ziua Europei. Concursul are două grupe de vârstă : 6-10 ani (ciclul primar) şi 11-15 ani (ciclul gimnazial). Competitia este deschisă contribuţiilor individuale.

   Concursul face parte dintr-o serie de acţiuni desfășurate în Anul European de Combatere a Sărăciei si Excluziunii Sociale. Lucrările calificate pentru finală precum şi cele câştigătoare vor lua parte la o licitaţie al cărei scop este colectarea de fonduri menite să sprijine eforturile grupurilor dezavantajate.

   Concursul îşi propune să întărească şi să susţină educaţia pentru cetăţenie europeană din şcoli. Participanţii vor avea ocazia să demonstreze originalitate şi măiestrie în a ilustra, prin forme şi culori, mediul lor de viaţă ca parte a contextului european ce este fundamentat pe valori culturale comune : libertate, democraţie, stat de drept, respect pentru drepturile omului şi egalitate.

   Participanţii vor avea, de asemenea, ocazia să-şi îmbogăţească experienţa perceptuală prin poziţionarea compoziţiei lor artistice într-un context mai larg, european şi să se înţeleagă mai bine pe sine, familiile şi comunităţile lor.

Sugestii de teme:

• Casa ca parte a satului sau oraşului lor
• Şcoala ca parte a comunităţii locale
• Regiunea ca parte a ţării
• Elemente naţionale unice ca parte a Europei.

Sugestii de subiecte pentru compoziţiile plastice:

• Eu şi Europa
• Călătorie prin Europa
• Europa, casa mea
• Tânăr în Europa
• Europa mai aproape de mine
• Prieteni europeni

      Alte subiecte inspirate din viaţa comunităţii locale, regionale, naţionale si europene sunt binevenite! Este recomandat ca fiecare compoziţie plastică să cuprindă unul sau mai multe elemente europene.

Formatul lucrării pentru concurs:
Lucrarea pentru concurs trebuie să fie de mărimea A3 (297 x 420 mm). Orice tehnică compoziţională este acceptată : ulei, acuarelă, creion, peniţă, colaj, ceracolor etc. Pe verso, lucrarea trebuie să conţină următoarele informaţii : titlul compoziţiei, categoria de concurs (primar sau gimnazial), numele autorului, vârsta, şcoala, adresa poştală, adresa de email şi telefonul acestuia.

Premii
   Vor fi selectaţi 30 de finalişti pentru fiecare categorie, deci un total de 60 finalişti pentru cele două categorii. Finaliştii vor fi invitaţi să participe la festivitatea de premiere ce va avea loc la Bucureşti. După festivitatea de premiere invitaţii vor participa la o activitate specială ce se va desfăşura în cadrul expoziţiei tematice O poveste despre libertate.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România, organizatoarea concursului, va asigura transportul la Bucureşti pentru fiecare finalist, precum şi a unui însoţitor adult.

Câstigătorii vor fi selectaţi din rândul finaliştilor şi anunţaţi la festivitatea de premiere. Organizatorii vor oferi trei premii pentru fiecare categorie: premiul I, premiul al II-lea şi premiul al III-lea. Premiile vor consta în truse de pictură.

Toţi finaliştii şi câştigătorii vor primi o diplomă de participare. Lucrările lor vor participa la o licitaţie ce va fi organizată pentru colectarea de fonduri destinate grupurilor dezavantajate.

Termeni şi condiţii

Toate şcolile sau organizaţiile care desfăşoară activităţi extra-curriculare pot încuraja elevii să trimită lucrări la acest concurs de desene.

1. Eligibilitate
Vor fi evaluate numai lucrările individuale care provin de la participanţii care îndeplinesc condiţiile de vârstă menţionate : 6-10 ani (primar) şi 11-15 ani (gimnazial).
2. Număr de lucrări pe participant
Un participant poate contribui la acest concurs cu un număr maxim de trei (3) desene.
3. Termen limită
Termenul limită pentru trimiterea lucrărilor este 15 mai 2010. Lucrările trimise după această dată nu vor fi luate în considerare.
4. Unde se trimit lucrarile
Participanţii sunt invitaţi să trimită lucrările lor prin poşta la următoarea adresa :

Simona Toma
Centrul de Informare al Comisiei Europene în Romania
Str. Vasile Lascar 31
020492 Bucureşti

Dată fiind dimensiunea lucrării (A3, 297 x 420 mm) recomandăm ca pentru expediere să se folosească tuburi de carton care impiedică plierea sau deterioarea lucrării.

Pentru eligibilitate, ultimă dată menţionată pe ştampila de pe plic trebuie să fie data menţionată ca termen limită : 15 mai 2010.

5. Evaluare
Evaluarea va fi realizată în două etape : 1) selecţionarea finaliştilor 2) selecţionarea câstigătorilor.

Juriul va evalua lucrările conform următoarelor criterii:

• Relevanţa temei: relevanţă în ce priveşte tema concursului (mesajul principal trebuie pus în evidenţă şi exprimat prin elemente compoziţionale vizuale bine armonizate);
• Originalitatea: idee originală ce transmite mesajul integrat într-o lucrare vizuală echilibrată în privinţa concepţiei, stilului, aşezării în pagină şi a design-ului grafic;
• Impactul vizual şi comunicativ: calitatea design-ului grafic, grija şi strădania pentru a transmite un mesaj clar şi relevant sunt elementele esenţiale ale unei lucrări atractive. Importantă este de asemenea dimeniunea europeană a lucrării prin integrarea unuia sau a mai multor elemente europene.

6. Premii
Vor fi premiate lucrările care înfăţişează cel mai bine tematica propusă, care au impact vizual şi comunicativ semnificativ şi sunt originale. Decizia juriului este finală şi odată anunţate rezultatele nu se admit contestaţii.

7. Aspecte legale şi etice
Reprezentanţa Comisiei Europene în România îşi rezervă drepturile de a modifica regulile şi premiile. Orice modificare va fi anunţată pe site-ul reprezentanţei şi va intra în vigoare de la data publicării.

Toţi participanţii trebuie să respecte acordurile europene privitoare la drepturile de autor. Lucrările nu trebuie să conţină afirmaţii, date, informaţii sau citate care pot dăuna sau ofensa persoane sau grupuri de persoane.

Lucrările nu trebuie să conţină afirmaţii, date, informaţii sau citate care să încurajeze persecutarea persoanelor pe considerente de rasă, opinie, naţionalitate, sex, profesie sau de altă natură. Lucrările nu vor încuraja infracţionalitatea sau încălcarea legii.

8. Descalificarea lucrărilor
Reprezentanţa Comisiei Europene în România îşi rezervă dreptul de a descalifica o lucrare dacă aceasta a depăşit termenul stabilit pentru trimitere, fie parţial, fie în totalitate sau dacă aceasta încalcă vreo prevedere prevăzută în secţiunea „Aspecte legale şi etice“.

9. Drepturi de reproducere
Toate lucrările şi materialele trimise pentru acest concurs devin proprietatea Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Din momentul trimiterii lor, organizatorul concursului are dreptul de a optimiza, adnota, dezvolta, modifica, reproduce şi vinde aceste materialele pentru colectarea de fonduri ce vor fi donate unor grupuri dezavantajate.

10. Informaţii cu caracter general
Concursul este coordonat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Întrebările referitoare la concurs îi pot fi adresate Drei Laura-Acsah Radu la următoarea adresă de e-mail: Laura-Acsah.RADU@ec.europa.eu sau la telefonul : 021 203 54 78.



Dragi colegi,
Va rog sa promovati acest concurs in scolile primare si gimnaziale din judete.Concursul este coordonat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România si face parte dintr-o serie de acţiuni desfășurate în Anul European de Combatere a Sărăciei si Excluziunii Sociale.


Lucrările calificate pentru finală precum şi cele câştigătoare vor lua parte la o licitaţie al cărei scop este colectarea de fonduri menite să sprijine eforturile grupurilor dezavantajate.


Sper ca acest apel sa-si gaseasca ecou in participarea cator mai multi copii talentati din scolile noastre!


Va multumesc!


Prof. Cristiana Stoica
Inspector Programe Comunitare Pentru Educatie si Formare Profesionala
Inspectoratul Scolar al Judetului Buzau
str. Marghiloman, nr. 30, cod 120031, Buzau, Romania


Tel. 0238.721.655,
Fax: 0238.414.655,
Mobil: 0721.25.40.10,
E-mail: cristianastoica@yahoo.com

Etichete:

SIMPOZION NAŢIONAL- Ediţia I - Scoala cu Cls. I- VIII ,, V. Cristoforeanu", Rm.Sarat

,, DE NOI DEPINDE VIITORUL”

- SIMPOZION NAŢIONAL-
- Ediţia I -
Lucrările se desfăşoară in cadrul proiectului educaţional
,, Școli pentru un viitor verde”
22 Mai 2010

DENUMIREA PROIECTULUI : ,, DE NOI DEPINDE VIITORUL”
TIPUL DE EDUCAŢIE COMPLEMENTARĂ: EDUCAŢIE ECOLOGICĂ
TIPUL DE PROIECT: NAŢIONAL
APLICANTUL:
ŞCOALA CU CLASEL I-VIII ,, VASILE CRISTOFOREANU”, RM. SĂRAT, BUZĂU, STR. AL. I. CUZA, NR. 7
TEL/FAX: 0238560607
E-MAIL: sc_5_rms@yahoo.com ; http:/vasilecristoforeanu.wordpress.com




SCOALA CU CLASELE I-VIII «VASILE CRISTOFOREANU » , RM. SĂRAT, BUZĂU


Vă invită să participaţi la:


SIMPOZIONUL NAŢIONAL


EDIŢIA I, 22 MAI 2010

PARTENERI:
1. Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău
2. Casa Corpului Didactic Buzău
3. Primăria Municipiului Rm. Sărat
4. Agenţia domeniului public Rm. Sărat
5. Agenţia pentru protecţia mediului Buzău
6. Administraţia bazinală de apă Buzău – Ialomiţa
7. Editura CD Press S.R.L. - București
8. Editura LVS Crepuscul – Ploiești 

PERSOANE DE CONTACT:
1. PROF. COMAN DIANA: 0722297363 / 0238560607
e-mail: diana_maria_coman@yahoo.com
2. PROF. ECHIMESCU GEANINA: 0768026106 / 0238560607
e-mail: manicita2002@yahoo.com
3. ȊNV. POPESCU VASILICA: 0746147853 / 0238560607
e-mail: popescu1981@yahoo.com

SCOP:
Promovarea educaţiei ecologice prin derularea proiectelor pe tema identificării problemelor de mediu din comunitate.

OBIECTIVE:
- Promovarea educaţiei ecologice – factor esenţial in formarea personalităţii tinerilor;
- Popularizarea experienţelor dobandite în urma derulării proiectelor de educaţie ecologică;
- Derularea parteneriatelor şi a schimburilor de experienţă între şcoli şi instituţii interesate în probleme ecologice;
- Dezvoltarea spiritului de echipă şi de iniţiativă personală în cadrul unui grup.


ECHIPA DE PROIECT
COORDONATORI:
PROF. IOAN VASILESCU – Director
PROF. DIANA COMAN – Director adjunct
PROF. GEANINA ECHIMESCU – Coordonator Activitate Educativă
MEMBRII:
INV. VASILCA POPESCU PROF. COSTICĂ POPESCU
INV. ZAINEA SILVIA PROF. ALINA MOISE
INV. FLORICA SCARLAT PROF. ALICE BODOC
INV. NECULAI SCARLAT PROF. MIHAELA BERBEC
INV. MARIN HANGAN PROF. CORNELIA CRUCIOI
INV. GEORGETA MUNTEANU PROF. ŞTEFAN TORCĂRESCU
INV. IRINA DUMITRESCU PROF. CRISTINEL POPESCU

DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII
22 MAI 2010
Lucrările se desfăşoară in cadrul proiectului educaţional ,,Școli pentru un viitor verde”

PROGRAM:

SÂMBĂTĂ 22 MAI 2010
09,00–09,30 – Sosirea participanţilor şi a invitaţilor la Şcoala cu clasele I-VIII “Vasile Cristoforeanu”;
09,30–10,30 – Alocuţiuni susţinute de reprezentanţi ai: I. S. J. Buzău, CCD Buzău, Primăria Mun. Rm. Sărat, ADP Rm. Sărat, şcolii organizatoare;
10,30–13,30 – Prezentarea lucrărilor pe secţiuni;
13,30-14,00 – Pauză pentru gustări şi cafea;
14,00–15,00 – Ȋnmȃnarea adeverinţelor şi a diplomelor ;
15,00–15,30– Vizitarea expoziţiei de lucrări plastice, postere şi fotografii cu tema: „DE NOI DEPINDE VIITORUL”;
15,45–16,00 – Concluzii şi încheierea lucrărilor.


REGULAMENT DE PARTICIPARE:
Pot participa la secţiunile simpozionului cadre didactice din învăţământul preşcolar/primar/gimnazial/liceal, preocupaţi de educaţia ecologică, cât și specialiști ai comunității din acest domeniu.
TEMA GENERALĂ A SIMPOZIONULUI : De noi depinde viitorul
TEMATICA PE SECŢIUNI:
SECŢIUNEA I: Poluare urbană
SECŢIUNEA II: Energia – surse şi resurse
SECŢIUNEA III: Soluţii pentru o viaţă sănătoasă
La fiecare secţiune cadrele didactice pot participa cu:
a. Alternative educaţionale (lecţii, proiecte, parteneriate de educaţie pentru mediul înconjurător);
b. Strategii didactice pentru educaţia ecologică (articole, studii, cercetări, inovaţii, metode aplicate, etc. cu privire la problematica mediului înconjurător);
c. Prezentarea unor programe, auxiliare, publicaţii, pliante, postere, broşuri pe teme ecologice.
d. Comunicări ştiinţifice ale specialştilor din domeniul protecţiei mediului şi al dezvoltării durabile, de interes general.




CONDIŢII DE PARTICIPARE:
Primirea lucrărilor şi a fişei de înscriere până la data de 30 aprilie 2010, pe adresa de e-mail: cristoforeanu@yahoo.com. Lucrările şi rezumatele vor fi trimise prin e-mail în fişiere separate cu specificaţia: Nume, prenume, LUCRARE şi REZUMAT, copia scanată a chitanţei de achitare a taxelor de: PARTICIPARE în valoare de 20 lei, şi PUBLICARE în valoare de 20 lei.

Redactarea lucrări: format A4, pe o singură parte, scris la un rȃnd, cu margini egale 20mm, ȋn Times New Roman 12 (text aliniat stanga-dreapta, adică “justified”). Titlul lucrării va fi scris cu majuscule (Times New Roman 14 Bold), centrat. Autorii şi instituţia vor fi scrise două rȃnduri mai jos aliniat la stanga (Times New Roman 12 Bold), iar după două rȃnduri se ȋncepe scrierea textului. Lucrarea poate avea inserate maxim două imagini. Bibliografia se va consemna la sfarşitul lucrării, ȋn ordinea următoare: numele şi prenumele autorului, titlul lucrării, editura, anul apariţiei. Fiecare lucrare va primi un număr de ȋnregistrare. Lucrarea poate avea aproximativ 3-5 pagini A4, iar rezumatul lucrării pentru publicare o pagină, inclusiv bibliografie şi imagini (cu acelaşi format).
Rugăm ca scrisul să conţină accentele şi semnele diacritice. Lucrările care nu respectă scrierea din regulament nu vor fi publicate.
Pentru buna desfăşurare a lucrărilor simpozionului participanţii vor achita o cotizaţie, astfel: Taxa de participare – 20 lei ȋn CONTUL: RO43TREZ1675004XXX002416 deschis la Trezoreria Rm. Sărat - pentru fiecare participant ȋnscris (precizȃndu-se: Nume şi prenume participant, instituţia, localitatea şi TAXA SIMPOZION). Lucrarea poate avea max. 2 autori care ȋşi plătesc individual taxa de participare. Ȋn acest caz, lucrarea poate fi prezentată de unul dintre autori.
Taxa de publicare a rezumatului lucrării: 20 lei (pentru fiecare volum) depusă ȋn acelaşi cont pentru fiecare participant ȋnscris (precizȃndu-se: Nume şi prenume participant, instituţia, localitatea, judeţul şi TAXA PUBLICARE), pentru cei care ȋşi exprimă dorinţa de a publica rezumatul ȋn volumul special care va fi tipărit cu ISBN. Data limită de primire a rezumatelor ȋn format electronic pe adresa de e-mail a simpozionului cristoforeanu@yahoo.com este tot 30 aprilie 2010.
Observaţii: Ȋn cazul participării “soţ-soţie ȋn ȋnvăţămȃnt” taxa de publicare va fi plătită doar de unul dintre soţi, care va primi şi volumul special care va fi tipărit cu ISBN (1 exemplar/familie).
Prezentările in Power Point se trimit pe e-mail-ul simpozionului pană la data menţionată anterior şi se primesc pe CD in ziua simpozionului.

INFORMAŢII ORGANIZATORICE:
Primirea lucrărilor şi comunicărilor ştiinţifice, a rezumatelor, a fişelor de înscriere – PROFESORI – şi dovada achitării taxei, data limită: 30 aprilie 2010; înscrierea se va face prin completarea fişei de înscriere (anexată) şi a chitanţei de confirmare a plăţii (scanată) la adresa de e-mail: cristoforeanu@yahoo.com; Fiecare participant va primi un număr de înregistrare.
FIECARE PARTICIPANT DIN AFARA JUDEŢULUI VA TRIMITE CÂTE UN PLIC AUTOADRESAT PENTRU TRIMITEREA DIPLOMELOR ŞI/SAU A VOLUMULUI SIMPOZIONULUI!
Toate lucrările vor figura în catalogul simpozionului ce va fi primit de fiecare autor direct sau prin poştă, alături de diploma de participare, programul activităţilor şi volumul publicat.
Participarea DIRECTĂ a cadrelor didactice din judeţul BUZĂU este OBLIGATORIE!
Menţionăm că eliberarea diplomelor de participare se va face după încheierea lucrărilor simpozionului!




SCOALA CU CLASELE I-VIII «VASILE CRISTOFOREANU », RM. SĂRAT, BUZĂU

Vă invită să participaţi la

SIMPOZIONUL NAŢIONAL

EDIŢIA I, 22 MAI 2010

FIŞĂ DE ÎNSCRIERE




NUMELE ŞI PRENUMELE PARTICIPANTULUI / PARTICIPANŢILOR
1. ...................................................................................................................
2. ...................................................................................................................


SPECIALITATEA
1. ................................................. 2. .............................................................


ADRESA DE CORESPONDENŢĂ
1. .............................................................................................
2. .............................................................................................


TELEFON FIX/MOBIL
1. ..................................................2. ........................................................


E-MAIL
1. ............................................................................................
2. ............................................................................................


INSTITUŢIA DE ÎNV. ..............................................................................................................


LOCALITATEA ....................................................................................................................


JUDEŢUL .............................................................................................................................


TITLUL LUCRĂRII ............................................................................................................................................


............................................................................................................................................


SECŢIUNEA LA CARE SE ÎNCADREAZĂ LUCRAREA
 SECŢIUNEA I  SECŢIUNEA II  SECŢIUNEA III


MODUL DE PARTICIPARE:
 directă  prin trimiterea lucrării




DORESC publicarea REZUMATULUI LUCRĂRII:
AUTOR 1  DA /  NU
AUTOR 2  DA /  NU


Document de plată (nr./serie/data mandat poştal):
1. .......................................................
2.
MIJLOACE pentru prezentare:  flip-chart,  calculator,  videoproiector.

Etichete: ,

marți, 13 aprilie 2010

Revista INVATATORUL, revista Asociatiei Invatatorilor Buzoieni

De retinut!

         In luna mai 2010, va apare nr. 3 al revistei INVATATORUL, revista Asociatiei Invatatorilor Buzoieni.
        Dascalii buzoieni, care doresc publicarea de articole/ studii de specialitate/ referate in aceasta revista cu ISSN, trebuie sa retina adresa de e- mail a doamnei Elena- Nela Codescu, de la Liceul Teoretic ,,Radu Vladescu", Patarlagele si anume: codescu_elena_1960@yahoo.com.
        Contam pe participarea si seriozitatea dumneavoastra!!!!!

Etichete:

CONCURS INTERNATIONAL DE CREATIE LITERARA SI PLASTICA, Liceul Teoretic ,, Radu Vladescu", Patarlagele, editia 2010

CONCURS INTERNATIONAL DE CREATIE LITERARA SI PLASTICA

TEMA CONCURSULUI: ,, PRIMAVARA-N SARBATOARE”

ORGANIZATORI: LICEUL TEORETIC „ RADU VLADESCU”, PATARLAGELE
   GRADINITA CU PROGRAM NORMAL PATARLAGELE
ASOCIATIA INVATATORILOR BUZOIENI
PARTENERI:
INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN BUZAU
PRIMARIA ORASULUI PATARLAGELE

INITIATOR: inst. CODESCU ELENA NELA

COORDONATORI:
Inst. STANCIU CORINA
Inv. JIPA MARIANA
Inst. STEFANESCU CARMEN
Prof. NEACSU MIHAELA
Inst. MUSTATA IULIANA RELLY
Inv. DUMITRU GHEORGHE


Argument

      Primavara ne inveseleste sufletele ...e anotimpul sperantei, renasterii si frumusetii...
    Copilul este cel care se bucura de toate acestea: el descopera natura, locul plin de frumusete care ne inconjoara, ne incanta ochii, ne face viata mai frumoasa. Prin ochii lui totul se vede altfel...
    Pornind de la faptul ca fiecare copil are o viziune proprie a ceea ce ne inconjoara credem ca primavara este o sursa inepuizabila de idei in realizarea lucrarilor.
SCOPUL:
Cultivarea sensibilitatii artistice si creative a elevilor.
OBIECTIVE:
- dezvoltarea abilitatilor de comunicare prin limbaj literar si plastic;
- promovarea creativitatii si originalitatii;
- dezvoltarea si stimularea spiritului competitiv al copiilor din invatamantul prescolar , primar,gimnazial prin implicarea in concursuri.

GRUP TINTA:
-prescolari;
-elevii ciclului primar;
-elevii ciclului gimnazial.

ECHIPA DE IMPLEMENTARE SI ORGANIZARE:
Dir.prof. Elena Vasile
Dir. adj.prof.Elena Dumitru
Prof. Neacsu Mihaela
Inst. Stanciu Corina
Inst.Codescu Elena Nela
Inv.Jipa Mariana
Inst. Stefanescu Carmen
Inv.Morogan Cristina
Inv.Dumitru Gheorghe
Inv.Baiculescu Constantin
Prof.Iorga Adelaida
Inst. Mustata Iuliana-Relly-invatamant prescolar

SECTIUNI:
1.Creatie literara;
2.Creatie artistica (pictura, desen, colaj);
3.Fotografie.

REGULAMENT DE PARTICIPARE:

    Inscrierea se va face în perioada 15.03 -30.04.2010, pe baza fişei de înscriere (anexa 1).
    Participarea internationala si nationala la sectiunea de creatie literara se desfasoara on-line pe adresele de e-mail:
- pentru participarea internationala in limba engleza: Neacsu Mihaela, telefon 0723202884/ mihaelagavrila810@yahoo.com
-pentru cadrele didactice din Romania si cele din scolile romanesti din strainatate- scorina67@yahoo.com , maryjipam@yahoo.com , rocarmenstefanescu@yahoo.com, codescu_elena_1960@yahoo.com

1.Creaţiile literare vor respecta următoarele cerinţe de redactare:
- criteriile de elaborare ale unei compuneri, poezii, eseu în care să se respecte tema concursului;
- redactarea pe o pagină A4, în Word, cu caractere de 12, Times New Roman, format Portrait, margini pagină-2 cm. La sfârşitul textului ( maxim o pagina) se va specifica numele şi prenumele elevului, clasa, şcoala, localitatea, judetul , numele cadrului didactic coordonator.
2.Compoziţiile artistice vor fi realizate în tehnică de lucru la alegere, pe suport A4, pe eticheta regăsindu-se titlul lucrării, numele şi prenumele autorului, unitatea şcolară , numele cadrului didactic îndrumător.

3.Fotografiile vor avea ca tema „Primavara- florar”-format A5. Pe eticheta regăsindu-se titlul lucrării, numele şi prenumele autorului, unitatea şcolară , numele cadrului didactic îndrumător ( fotografie sau scanare pe hartie xerox).

Formularul de înscriere si acordul de parteneriat educational pentru fiecare cadru didactic vor fi completate şi trimise impreună cu lucrările copiilor si un plic A4 timbrat -3 lei şi autoadresat, în perioada 15.03.-30.04.2010 la adresa menţionata mai jos:
Liceul Teoretic”Radu Vladescu” Patarlagele,
str.Al. I. Cuza, oras Patarlagele, judetul Buzau, Romania, cod 127430
-cu mentiunea pentru CONCURSUL „PRIMAVARA-N SARBATOARE”
Taxa de participare 5 lei, pentru fiecare cadru didactic participant, va fi trimisă în plic şi include cheltuieli pentru tipărirea diplomelor şi organizarea expoziţiei.
Numarul lucrarilor este de maxim 3 pentru fiecare cadru didactic.
Lucrările nu se restituie. Drepturile patrimoniale asupra lucrărilor sunt cedate organizatorilor.

Pentru cei care doresc publicarea creatiilor literare in revista Asociaţiei Învăţătorilor Buzoieni „Învăţătorul” (ISSN:2006-4052) se percepe o taxa suplimentara de 10 lei/ lucrare.

Membrii activi ai Asociatiei Invatatorilor Buzoieni beneficiaza de participare gratuita.

Se vor acorda diplome pentru locurile I,II,III , mentiuni pentru fiecare sectiune, precum si adeverinta de participare pentru cadrele didactice.

Relatii suplimentare se pot obtine de la :
Inst.Stanciu Corina –tel. 0743178992 / scorina67@yahoo.com
Inv. Jipa Mariana-tel. 0766640533 / maryjipam@yahoo.com
Inst.Codescu Elena-Nela -tel. 0752133193 / codescu_elena_1960@yahoo.com

FIŞA DE INSCRIERE

pentru concursul international de creaţie literara si plastica
„ Primavara- n sarbatoare”

Unitatea de invatamant:
Adresa :
Nume si prenume cadru didactic indrumator:
Clasa :
Adresa de e-mail/  Telefon :
Adresa domiciliu (daca aici se doreste trimiterea diplomelor):

Tabel nominal cu elevii participanti la concurs:

Nr. crt. /    Nume si prenume /       Titlul lucrarii /              Sectiunea /         Clasa
1.
2.
3.

ACORD DE PARTENERIAT EDUCATIONAL

Incheiat astazi:
I.Institutii partenere
1.)ASOCIATIA INVATATORILOR BUZOIENI
LICEUL TEORETIC „ RADU VLADESCU”
A.) Adresa institutiei: Oras Patarlagele, str. Al. I.Cuza, cod.127430, telefon/ fax. 0238550244, reprezentata de d-na prof. Elena Vasile in calitate de director si prof. Codescu Elena Nela, presedinte A.I.B.
B.)Scoala :
Str.                                         nr.       loc.                       Jud.                 reprezentata prin
in calitate de partener.


1.) Obiectivul parteneriatului:
Obiectivul prezentului acord de parteneriat il reprezinta colaborarea dintre aplicant si partener in vederea organizarii si desfasurtarii de activitati extrascolare in institutia aplicant prin organizarea concursului de creatie literara si artistica „ PRIMAVARA-N SARBATOARE”.


3.)Grup tinta: prescolari, elevii claselor I-VIII.


4.) Obligatiile partilor:
A.) Aplicantul se obliga:
-sa informeze scolile despre initierea proiectului si organizarea concursului;
-sa organizeze expozitia cu lucrarile elevilor;
-sa distribuie diplomele de participare elevilor si cadrelor didactice.
B.) Partenerul se obliga sa respecte urmatoarele conditii:
-sa mediatizeze concursul in scoala;
-sa pregateasca elevii pentru activitate;
-sa selecteze lucrarile elevilor participanti la concurs;
-sa respecte regulamentul de desfasurare a concursului;
-sa evite orice situatie generatoare de risc ce poate afecta in mod negativ imaginea concursului si a scolii.
5.) Durata acordului:
Acordul s-a incheiat in trei exemplare, intra in vigoare la data semnarii acestuia si este valabil pe perioada _01.03.2010- 30.05.2010.
6.) Clauze finale ale acordului:
  Concursul international cu tema „ Primavara- n sarbatoare” face parte din categoria activitatilor extrascolare si urmareste stabilirea de relatii de colaborare intre institutiile de invatamant din judet, tara si strainatate.






Aplicant                     Liceul Teoretic ,, Radu Vladescu”        Partener,
Presedinte A.I.B.         Director,                                              Director,

Etichete:

duminică, 11 aprilie 2010

CREZ PEDAGOGIC
prof. Veronica Trandafir, Inspector școlar al I.S.J., Buzău

„Nu poți să- i înveți pe alții ceea ce tu nu știi. Nu ajunge să știi bine ceva pentru a- i învăța pe alții. Trebuie să știi cui te adresezi și cum să o faci."-P. KLAPPER-

I. COMPETENȚA= ABILITATEA SAU CAPACITATEA DE A SATISFACE SCOPURILE EDUCATIVE (TERMEN DE DICȚIONAR). 

CHOMSKY introduce primul noțiunea de „competență” în lingvistică, în anul 1965, definind-o ca fiind:
„ aptitudinea de a produce și înțelege un număr finit de enunțuri, principii, actiuni, moduri sau modele practice de a se comporta, strategii preferențiale și stiluri productive în profesiunea didactică.”
Competența este capacitatea unui individ de a soluționa o problemă, de a interpreta un fenomen, de a lua o decizie sau de a efectua o acțiune. Competența cadrului didactic în acțiunea educativă este abilitatea comportării educatorului într- un anumit fel, într-o situație pedagogică. În acest sens, competența reprezintă posibilul comportamental, în timp ce performanța dezvăluie realul comportamental. Competența este condiționată de informație care acționează asupra performanței și stilului de muncă al cadrului didactic în mediul școlar respectiv.
Pentru stabilirea comportamentului dezirabil al cadrului didactic intervin mai multe variabile:
• sarcinile asumate;
• însușirile de personalitate;
• situații educaționale într- o clasă.
Comportamentul cadrului didactic poate fi redus și la o dimensiune ca normativitatea care este reprezentată prin prescripții necesare efectuării acțiunii educative. Comportamentul normativ al cadrului didactic se referă
la :
• scopul acțiunii avute în vedere;
• timpul efectuării ei;
• locul executării ei;
• modalitățile concrete de acțiune;
• o anumită stare de performanță de obținut de către elevi.
Se poate vorbi de o diversitate de conduite în legătură cu mai multe variabile de competență ale acestora:
1.) competența comunicativă (inițierea și declanșarea actului comunicativ prin combinarea diverselor aspecte ale căilor de transmitere și de decodificare a mesajelor verbale și nonverbale);
2.) competența informațională care se referă la repertoriul de cunoștințe, noutăți informaționale și consecințele acestora;
3.) competența teleologică (definită ca și capacitatea de a concepe și de a anticipa rezultatele educației sub forma unor pluralități de scopuri, care pot fi nuanțate, ca posibili pedagogi);
4.) competența instrumentală, referitoare la utilizarea ansamblului de metode și mijloace de învățământ care să determine performanțe creatoare și comportamentale ale elevilor;
5.) competența decizională (alegerea dintre două variante de acțiune în funcție de valoarea sau utilitatea pe care o au pentru comportamentul elevilor);
6.) competența apreciativă (măsurarea corectă a rezultatelor obținute de elevi).
Ele sunt condiționate de aptitudinile pedagogice și de nivelul culturii profesionale ale cadrului didactic.Sub incidența lor, educatorul se poate caracteriza printr- un stil pedagogic, o manieră de lucru cu elevii, relativ constantă, repetabilă în funcție de personalitatea sa, de cultura, experiența acumulată, de situațiile pedagogice pe care le identifică și de modul în care se implică în ameliorarea lor. Stilul pedagogic nu se intemeiază pe o singură componentă, ci reprezintă interacțiunea dintre ele. Se disting astfel mai multe stiluri, în funcție de criteriile de clasificare folosite:
A.) 1.) cognitiv-creativ, deschis spre nou, spre inovatie; 2.) rutinier, închis, caracterizat prin refuzul inovațiilor;
B.) 1.) directiv, cu îndrumare riguroasă, pas cu pas; 2.) nondirectiv, care favorizează independența elevilor;
C.) 1.) autoritar, centrat pe institutor/ educator/ profesor; 2.) democratic, centrat pe elevi;
D.) 1.) centrat pe conținuturi; 2.) centrat pe capacități/ competențe; etc.
Calitățile unui educator, determinate de rolurile pe care le îndeplinește în activitatea educativă și impuse prin statutul său de cadru didactic, sunt numeroase, ca:
• empatia;
• echilibrul afectiv;
• raționalitatea;
• spiritul de dreptate;
• capacitatea de cunoaștere a elevilor;
• capacități organizatorice;
• capacități de conducere/ manageriale;
• capacități evaluative;
• capacități de a crea relații și situații pedagogice.

II. Autoritatea este cea mai importantă, fiind definitorie pentru comportamentul său.

Se spune, pe bună dreptate, că puterea este oferită, iar autoritatea se câștigă.


AUTORITATE= PERSOANĂ CARE SE IMPUNE PRIN PRESTIGIUL ȘI CUNOȘTINȚELE SALE (TERMEN DE DICȚIONAR).

„CALITATEA CEA MAI IMPORTANTĂ A UNUI EDUCATOR ESTE ACEEA CĂ TREBUIE SĂ FIE EL ÎNSUȘI O PERSOANĂ CARE ÎNVAȚĂ; DACĂ ȘI- A PIERDUT CAPACITATEA DE A ÎNVĂȚA, NU MAI ARE CE CĂUTA ÎN TOVĂRĂȘIA CELOR CARE ȘI- AU PĂSTRAT- O PE A LOR.” - H. OVERSTREET -.


PROPRIETĂȚILE AUTORITĂȚII
Semantic, autoritate desemnează prestigiul de care se bucură educatorul dat de cunoștințele și calitățile sale ca om. Logic, autoritate desemnează relația dintre trei termeni:

Profesor = Elev/ grup de elevi
][
Disciplina de studiu

Se pune întrebarea: „CÂND DASCĂLUL ESTE O AUTORITATE ?”, din care rezultă următoarele două întrebări:
1.) „CÂND TOT CEEA CE SPUNE ESTE ACCEPTAT CA ADEVĂRAT DE ELEVI?”
Răspunsul este parțial afirmativ pentru că există pericolul îndoctrinării.
2.) „CÂND ADOPTĂ DECIZII CARE COMPORTĂ SCHIMBĂRI NECESARE COGNITIVE ÎN COMPORTAMENTUL ELEVILOR.”
Este posibil ca elevul să nu admită ceea ce spune dascălul său, ceea ce poate duce la două tipuri de cauze:
a.) NU ESTE INTERESAT DE DISCIPLINA RESPECTIVĂ;
b.) NU REUȘEȘTE SĂ DECODIFICE MESAJUL UTILIZAT DE PROFESOR ÎN COMUNICARE,
CEEA CE DETERMINĂ AȘA- NUMITA „ BARIERĂ DE TEZAUR”, CARE APARE ÎN MOMENTUL ÎN CARE ELEVUL NU DEȚINE CUNOȘTINȚELE NECESARE ASIMILĂRII CELOR NOI. POATE APARE „ EFECTUL DE REZONANȚĂ”, CÂND INFORMAȚIA TRANSMISĂ NU RĂSPUNDE INTERESULUI SĂU, NU DETERMINĂ MOTIVAȚIA ȘI NU SE INTERIORIZEAZĂ.
Autoritatea educatorului are mai multe trăsături și anume: autoritatea nu este pentru sine, ci pentru alții; ceea ce determină urmatoarea implicație:
„ Nu te pronunța într-un domeniu pe care nu- l stăpânești.”- pentru că rezultatul este „ abuz de autoritate”.
* autoritatea este asimetrică, este distribuită inegal: unul sau altul nu dețin aceeași autoritate în același domeniu.
* nici un om nu este o autoritate pentru altul într- un domeniu; nu există autoritate absolută.
Există două tipuri de autoritate :
 epistemică (într- un anumit domeniu; se raportează la un anumit nivel de cunoștințe științifice);
 deontică (este autoritatea celui care conduce, realizează acțiunea educativă, emite directive și scopul acestora este executarea lor.) Directivele nu se identifică cu ordinul deoarece sunt întemeiate și li se relevă necesitatea. În general, putem vorbi despre:
 autoritate de statut, dată de însuși statutul individual; este conferită și, în oarecare măsură, este asociată cu puterea;
 autoritate carismatică, câștigată, cucerită, bazată pe datele personale.

III. Ce înseamnă să fi învățător/ institutor / profesor pentru învățământul primar?

CONSILIER
MEDIATOR
INDRUMATOR
ÎNVĂȚĂTOR/ INSTITUTOR/ PROFESOR
MANAGER
AUTORITATE 
CARISMATICĂ
NEGOCIATOR

IV. CRED ÎN PUTEREA EDUCAȚIEI, MODELATOAREA PERSONALITĂȚII,
IZVORUL ÎNȚELEPCIUNII ȘI AL CULTURII NEAMULUI OMENESC.
CRED ÎN TINE, COPILE, SIMBOL AL PURITĂȚII ȘI AL NAIVITĂȚII,
MESAGERUL TRADIȚIILOR STRĂMOȘEȘTI.

EXPLOREZ FĂRĂ ÎNCETARE, IAR LA CAPĂTUL EXPLORĂRILOR MELE
AJUNG ÎN PUNCTUL DE PORNIRE ȘI PARCĂ AȘ CUNOAȘTE LOCUL PENTRU
ÎNTÂIA OARĂ.
SUNT CEEA CE FAC ÎN MOD REPETAT, DE ACEEA MĂIESTRIA MEA NU ESTE UN ACT, CI O DEPRINDERE, CE TREBUIE SĂ DEVINĂ ARTĂ!
NU TOT CE INTENȚIONEZ REUȘESC SĂ SPUN, NU TOT CE SPUN SE ȘI AUDE; NU TOT CE SE AUDE SE ȘI INTELEGE.
SE ÎNȚELEGE ȘI CE NU SPUN, IAR CEEA CE SE ÎNȚELEGE NU DEPINDE DE MINE CE DEVINE,
MAI ALES CĂ LA SUPRAFAȚA PROIECȚIEI LIMBAJULUI, COMPORTAMENTELE MELE APAR CA ȘI CUM AR ÎNCERCA SĂ SPUNĂ CEVA.

AFLĂ CĂ SUFLETUL ESTE CEL CARE STĂ PE CAR, CORPUL ESTE CARUL,
INTELECTUL ESTE VIZITIUL, MINTEA ESTE FRÂUL.
SIMȚURILE SUNT CAII, OBIECTUL LOR ESTE DRUMUL.
SĂ COBORÂM DECI MINTEA ÎN SUFLET.

ȘI NU UITA TU, EDUCATORULE, CÂT DE IMPORTANT ESTE DEMERSUL TĂU!

,,O educație socială bine făcută poate întotdeauna să scoată dintr- un suflet, oricare ar fi el, partea folositoare pe care o căutase.”- MITCHEL-

,, Tot ce- i menit să fie desăvârșit e dus la capăt târziu.”
- SYRUS -
BIBLIOGRAFIE :

1. Ghidul programului de formare / informare a personalului didactic din invatamantul primar, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Bucuresti , 2003;
2. Alexandru Ion, Personalitate si vocatie, Editura Junimea, Iasi, 1982;
3. Barzea Cezar, Arta si stiinta educatiei, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995;
4. Iucu Romita, Credite – Standarde: transferabilitate, alocare, certificare. Aplicatii pentru construirea programelor de formare, Buletinul Centrului National pentru Formarea Personalului din Invatamantul Preuniversitar, Nr. 2 / 2002;
5. Iucu Romita, Formarea initiala si continua a managerilor din invatamantul preuniversitar – aplicatii pentru procesul de formare a managerilor scolari, Omagiu profesorului Miron Ionescu. Studii si reflectii despre educatie, Editura Presa Universitara Clujeana, Cluj - Napoca, 2003;
6. Iucu Romita, Instruirea scolara. Perspective teoretice si aplicative, Editura Polirom, Iasi, 2001;
7. Iucu Romita, Managementul clasei de elevi – gestionarea situatiilor de criza educationala, Editura Fundatiei Culturale Dimitrie Bolintineanu, Bucuresti, 1999;
8. Iucu Romita, Managementul si gestiunea clasei de elevi. Fundamente teoretico - metodologice, Editura Polirom, Iasi, 2000;
9. Iucu Romita, Panisoara Ion-Ovidiu, Formarea personalului didactic, Editura UMC, Bucuresti, 2000;
10. Iucu Romita, Formarea cadrelor didactice. Sisteme, politici, strategii, Editura Humanitas Educational, Bucuresti, 2004;
11. Paun Emil, Profesionalizarea carierei didactice. Standarde profesionale pentru profesia didactica,Consiliul National pentru Pregatirea Profesorilor, Bucuresti, 2002;
12. Potolea Dan (coordonator), Toma Steliana, Zlate Mielu, Cretu Tinca, Verza Emil, Iucu Romita, Tacea Firuta, Velea Simona, Bercu Nicoleta, Curriculum pentru filiera vocationala – profil pedagogic, Consiliul National pentru Curriculum, 2002.

Etichete:

Dacă, de Rudyard Kipling

Etichete: , ,

Dascălul

Etichete:

Argumente pentru o Lege a Educației Naționale în România

DE CE O LEGE A EDUCAŢIEI NAŢIONALE?

I. Acțiunile umane sunt de regulă plurimotivate. Motivele unei acțiuni alcătuiesc uneori un ghem complicat de condiționări interne și externe. Gama motivației umane, așa cum se știe, poate fi descrisă în suita de noțiuni: trebuințe, dorințe, impuls sau profesiune, intenție, scop, aspirație, ideal.
Experiența curentă ne îndeamnă să căutăm orice explicație pentru o faptă omenească, să ne întrebăm de ce întreprindem o acțiune. O asemenea întrebare privește motivul acțiunii, cauza sau determinarea acesteia. Nu rareori determinarea, argumentarea sau motivul acțiunii nu devin transparente nici pentru observatorul din exterior și nici pentru persoana care efectuează acea acțiune.
   Motivațiile psihologice și sociale alcătuiesc, de regulă, un labirint foarte complicat. Privind lucrurile sub unghi psihogenetic, avem șansa de a le surprinde în forme mai simple. Odată cu înaintarea în vârstă, cu acumularea și sistematizarea experienței, intervin tot mai multe verigi mijlocitoare, reacția comportamentală dobândind progresiv mai multă autonomie în raport cu stimulii externi.
  „Lumea internă”, amplificată atât de mult, îndeplinește o funcție de selecție, de amânare sau de suspendare a faptului extern de conduită, în funcție de semnificația atașată stimulilor. În acest sens, privind raportul de cauzalitate în sfera psihică, Hegel arată că viața spirituală nu este doar un canal prin care cauza s- ar propaga liniar, uniform și continuu, stingându- se apoi în efectul ei. Dimpotrivă, viața psihică transformă cauzele externe, modifică liniaritatea relației cauză- efect. Deși supus determinismului extern, omul devine sursa propriului comportament, cheia explicării acestuia; apare autodeterminarea. Vectorul motiv- scop constituie suportul acestei determinari.

„ Dacă nu ne folosim de ceea ce avem și nu căutăm ce nu avem, vom fi lipsiți de unele din pricina soartei, iar de altele din pricina noastră.” -PHILEMON-.


 Pornind de la ceea am specificat mai înainte, iată câteva dintre motivele care stau la baza acțiunii de realizare a unei noi legi educaționale:

,,• Pentru că Educaţia este proiectul public numărul 1 al României în următorii 20 de ani !
• Pentru că a treia transformare a Şcolii româneşti, după cea făcută de Spiru Haret în anii 1890 – 1900 şi după reforma din 1948-1950, nu a avut loc încă !
• Pentru că investiţia în Educaţie este profitabilă pe termen lung !
• Pentru că România trebuie să aibă un sistem de educaţie coerent, conectat la Uniunea 
Europeană !
• Pentru că avem nevoie de economie bazată pe cunoaștere !
• Pentru că avem nevoie de aducerea sistemului educațional în normalitate !
• Pentru că învățământul trebuie să fie un drept, un bun public și o responsabilitate publică!
• Pentru că avem nevoie de o adecvarea şcolii la piața muncii.
• Pentru că educaţia trebuie să fie a copiilor şi nu a politicienilor !
• Pentru că şcoala trebuie să fie şi poate fi plăcută !
• Pentru că şcoala trebuie să genereze competenţă !

PENTRU CĂ NU MAI PUTEM AŞTEPTA! DUPĂ 20 DE ANI AVEM NEVOIE
DE UN PAS INAINTE PENTRU MODERNIZAREA EDUCAȚIEI !"

Etichete:

ELEMENTE COMPARATIVE ALE SISTEMELOR DE EDUCAȚIE DIN STATELE UNIUNII EUROPENE

Etichete:

Responsabilii de cerc pedagogic pentru învățământul primar/ An școlar: 2009/ 2010

Tabel nominal cu dascălii buzoieni, responsabili de cerc pedagogic pentru învățământul primar

An școlar: 2009/ 2010

I. Centrul de formare- perfecționare Pătârlagele/ Liceul Teoretic ,, Radu Vlădescu”, Pătârlagele:


1. Clasa I: Corina Stanciu;
2. Clasa a II a: Gheorghe Dumitru;
3. Clasa a III a: Constantin Baiculescu;
4. Clasa a IV a: Mariana Jipa;
5. Simultan I- IV: Petre Bratosin.

II. Centrul de formare- perfecționare Rm. Sărat/ Școala cu Clasele I- VIII ,,Vasile Cristoforeanu”, Rm. Sărat:

1. Clasa I: Mirela Grigore;
2. Clasa a II a: Silvia Zainea;
3. Clasa a III a: Vasilica Popescu;
4. Clasa a IV a: Marian Tătăranu;
5. Simultan I- IV: Gheorghiță Ichim.

III. Centrul de formare- perfecționare Buzău/ Școala cu Clasele I- VIII ,,George Emil  Palade”, Buzău:

III. 1. Subcentrele Buzău I, II, III/ Clasa I; a II a; a III a și a IV a:

1. Aurelia Boeru;
2. Elena Dumitru;
3. Veronica Grozavu;
4. Doinița Ionescu;
5. Doina- Luiza Jalbă;
6. Maria Jarcă;
7. Constanța Nistor;
8. Elena Oancea;
9. Alina- Grațiela Rînciog;
10. Camelia Vânătoru;
11. Aurelia Voroneanu;
12. Constanța Zamfir.

III.2. Simultan Valea Slănicului: Viorel Șerbănoiu.


Inspectori școlari,
Prof. Veronica Trandafir
Prof. Maria Monalisa Pleșea

Etichete:

Concursul Național ,,Micul Matematician "- Ediția 2010, 16 aprilie, ora 10.00


Foarte important!!!!!!!

Stimate colege,/ Stimați colegi,

     Vineri, 16.04.2010, la ora 10.00, se va desfășura ediția de anul acesta a Concursului Național ,,Micul Matematician ".
     Dascălii din școlile buzoiene, responsabili ai acestui concurs, sunt rugați să se prezinte la I.S.J., Buzău, marți, 13.04.2010, la ora 16.00, pentru a ridica foile de concurs de la președintele Comisiei Județene de Evaluare, inspector școlar, prof. Veronica Trandafir.

     Vă supun atenției materialul de mai jos, foarte important pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a concursului:

REGULAMENT
– Pentru concursul „Micul Matematician 2009-2010“–


1. Concursul Micul matematician este organizat de către Asociaţia InteligenT în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării şi Editura Nomina. Concursul se organizează la nivel naţional pentru elevii claselor II-IV.
2. Pentru familiarizarea elevilor cu probleme tip concursul Micul Matematician, fiecare elev va primi, din partea organizatorului, câte o culegere de teste.
3. Taxa pentru concursul Micul Matematician este de 12,5 lei/ elev.
4. Perioada de înscriere este 10 octombrie 2009 – 28 februarie 2010.
5. Proba de evaluare naţională se va desfăşura în prima săptămână după vacanţa de primăvară, respectiv în ziua de vineri. Concurenţii vor primi foile de concurs într-un plic sigilat, din partea organizatorilor. Acest plic se va trimite, de către organizatori, fiecărui centru de evaluare cu cel mult 7 zile înainte de data concursului.
6. Durata probei scrise va fi de 50 minute.
7. În judeţele/ sectoarele unde numărul de elevi înscrişi este foarte mare, Comisia de evaluare poate să organizeze un test preliminar în luna martie 2010. Este obligatoriu ca testul să fie gratuit, iar problemele să fie selectate din culegerea oferită ca material suport pentru concurs. Problemele trebuie selectate în aşa fel încât să acopere materia predată până la 31 ianuarie 2010.
8. În timpul probei de evaluare, supravegherea elevilor se va realiza de către altă persoană decât cea care predă la clasa respectivă.
9. Foile de concurs (cele pe care le trimite organizatorul) vor fi securizate prin colţ negru, ştampilate cu ştampila şcolii şi vor fi sigilate înaintea ieşirii din sală a elevului. Desigilarea lucrării, înainte de termenul prevăzut, aduce eliminarea elevului din concurs.
10. În ziua examenului, preşedintele comisiei de evaluare din fiecare sector/ judeţ va primi şi un set de indicaţii pentru evaluarea lucrărilor.
11. Intervalul de evaluare a lucrărilor: 5 zile lucrătoare de la data desfăşurării concursului.
12. Afişarea rezultatelor se face la sediul şcolii unde s-a desfăşurat proba de examen.
13. Contestaţiile se primesc de către preşedintele comisiei de evaluare a judeţului. Se admit contestaţii doar la lucrările cuprinse între 0 şi 94 de puncte. Lucrările cuprinse între 95 şi 100 de puncte nu fac obiectul unei contestări.
14. După desecretizare, lucrările care fac obiectul contestaţiei se evaluează de către o comisie din care nu au făcut parte evaluatorii iniţiali. Nota la recorectare rămâne definitivă, fără a se ţine seama de diferenţa în plus sau în minus faţă de nota iniţială.
15. Lucrările care au obţinut un punctaj de peste 90 de puncte vor fi trimise la sediul Asociaţiei InteligenT, iar apoi acestea vor fi retrimise catre Comisia Centrală de Evaluare (OP 5, CP 70, Piteşti, Ghişeul 1).
16. Perioada de trimitere a lucrărilor este de 20-24 mai 2010/ data poştei. Nu sunt acceptate plicuri cu lucrări care nu au data poştei cuprinsă în intervalul sus menţionat.
17. Pentru evitarea erorilor de evaluare, Comisia Naţională va evalua, prin pas aleator câte 5 lucrări din fiecare judeţ.
18. În cazul în care Comisia Naţională constată, la cele 5 lucrări, diferenţe de 1,5 puncte faţă de nota primită din teritoriu toate lucrările elevilor din judeţul respectiv vor fi anulate.
19. Comisia Naţională de Examianare va fi formată din inspectorul general din MEdCI şi alte patru persoane care vor finaliza, propune şi stabili subiectele finale pentru proba de concurs. Comisia de selecţie va fi prezidată de către reprezentantul Ministerului Educaţiei.
20. Centrul de evaluare va fi organizat, la propunerea inspectorului de specialitate,într-o uni¬tate şcolară reprezentativă din judeţul/ sectorul implicat în concurs. Centrul de eva¬luare va asigura numirea evaluatorilor şi a comisiei de contestaţii. După strângerea lucră¬rilor şi a borderourilor cu note, lucrările se vor desecretiza în prezenţa inspectorului de spe¬cialitate sau a preşedintelui Centrului de evaluare.
21. Lucrările corectate şi boderourile se vor păstra o perioadă de 1 an. Ele intră în fondul Fundaţiei InteligenT.
22. Rezultatele finale vor fi puse pe site-urile inspectoratelor şcolare şi pe www.edituranomina.ro.
23. Perioada de premiere 3-9 iunie 2010.
24. Pentru subiecte sunt acceptate propuneri de la învăţători/institutori din toată ţara pe adresa de email redactie.nomina@gmail.com până pe data 10 februarie 2010.
25. Această culegere se va edita de către Editura NOMINA. Autorii cărora li se vor selecta problemele vor fi nominalizaţi pe pagina de garda a volumului. Drepturile de autor vor fi acordate conform contractului colectiv care se va semna între Editura Nomina şi învăţătorii/institutorii propunători.
26. Toţi învăţătorii care participă la evaluarea lucrărilor vor primi o diplomă de participant.
27. Toţi elevii care au primit note de 100 puncte vor fi nominalizaţi în volumul editat de către Editura Nomina şi vor primi diploma de merit a concursului Micul Matematician.
28. Elevii care vor participa la concursul Micul Matematician vor primi câte o diplomă de participant.
29. Pentru cei mai buni matematicieni, elevii care obţin punctaje de 95-100, se vor acorda alte premii. Aceste premii vor fi în valoare totală de 10.000 euro. Premiile se vor da aleator în funcţie de indicii de performanţă pe care îi primeşte judeţul. De exemplu, vor fi premiaţi participanţii care obţin punctajul maxim din judeţul care a obţinut punctajul general cel mai bun. Din acest fond de premiere, organizatorul va premia un număr de 10 elevi, care provin din medii defavorizate, vor obţine un loc într-o tabără şcolară sau echivalentul a 200 de euro/ elev, iar 30 de elevi, care provin din medii defavorizate, vor obţine cărţi şi rechizite în valoare de 100 euro/elev. Selecţia acestor copii se va face de către membrii Comisiei Centrale, pe baza propunerilor comisiilor judeţene, având în vedere următoarele acte:
a. adeverinţă cu veniturile părinţilor;
b. documente referitoare la alte facilităţi acordate elevului în cauză (burse sociale, loc gratuit în tabăra de la şcoală etc.)
c. recomandarea învăţătorului/ institutorului clasei cu privire la calităţile elevului şi dificultăţile materiale/ mediul defavorizat din familie;
d. recomandarea de la inspectorul de specialitate;
e. actele se trimit pe adresa Asociaţia InteligenT până la data de 25 iunie 2010. Adresa este: CP70, OP5, Ghişeul 1 Piteşti sau strada Depozitelor nr. 10 Piteşti, Argeş;
f. nominalizările elevilor se vor transmite inspectorilor de specialitate din judeţele respective. Lista cu elevii premiaţi va fi disponibilă pe site-ul www.edituranomina.ro.
  Toate datele despre acest concurs, respectiv indicatorii de performanţă pot fi folosite de către Inspectoratele Şcolare şi de către Ministerul Educaţiei Naţionale în evaluarea activităţii cadrelor didactice.


    Iată și numărul de elevi participanți la Concursul Național ,,Micul Matematician"- ediția 2010, din județul Buzău:

1. Centrul de concurs Buzău, format din elevi de la: Grup Școlar Tehnic ,,Sf.Mucenic Sava”, Berca; Grup Școlar C.F.R., Buzău; Liceul Pedagogic ,,Spiru C. Haret”, Buzău; Școala cu Cls.I-VIII ,,Căp. Av. M. Bădulescu”, Buzău; Școala cu Cls. I-VIII ,,N. Titulescu”, Buzău; Școala cu Cls. I-VIII Nr. 7, Buzău; Școala cu Cls. I-VIII Nr. 11, Buzău; Școala cu Cls. I-VIII Nr. 12, Buzău; Școala cu Cls. I-VIII Nr. 16, Buzău; Școala cu Cls. I-VIII Bădila, com. Pârscov, jud. Buzău; Liceul Teoretic ,, R. Vlădescu”, Pătârlagele, jud. Buzău; Școala cu Cls. I-VIII Pietroasele, jud. Buzău;Școala cu Cls. I-VIII Șarânga, com. Pietroasele, jud. Buzău ; Școala cu Cls. I-VIII Rușețu, jud. Buzău; Școala cu Cls. I-VIII Stăncești, com. Vadu- Pașii, jud. Buzău; total: 985 elevi; coordonator al centrului de concurs, inst. Nicușor Lupșan;
2. Centrul de concurs Rm. Sărat, format din elevi de la școlile generale din Rm. Sărat și din apropierea acestuia; total: 222 elevi; coordonator al centrului de concurs, înv. Constantina Stanciu.

Succes tuturor!!!!
Președintele Comisiei Județene de Evaluare,
Inspector școlar, prof. Veronica Trandafir

Etichete: , ,

sâmbătă, 10 aprilie 2010

SIMPOZION ȘI CONCURS NAȚIONAL la ŞCOALA CU CLS. I-VIII ,,VASILE ALDEA”, ZOREŞTI, 27. 05. 2010

PROIECT EDUCAȚIONAL 
 
 SIMPOZION  ȘI CONCURS NAȚIONAL 
EDITIA I
 ŞCOALA CU CLS. I-VIII ,,VASILE ALDEA”, ZOREŞTI, 27. 05. 2010

TEMA PROIECTULUI:    EDUCAŢIA ECOLOGICĂ, PREMISA UNEI  VIEŢI SĂNĂTOASE              
       
ORGANIZATOR:    ŞCOALA CU CLS. I-VIII ,,VASILE ALDEA”, ZOREŞTI

COORDONARE  I. S. J.:
INSPECTOR ȘCOLAR GENERAL, PROF. FLORINA STOIAN
INSPECTOR ȘCOLAR GEN. ADJ., PROF.  MARIANA DAVIDESCU
INSPECTOR ȘCOLAR GEN. ADJ., PREOT PROF.DR. PAUL IULIUS NEGOIȚĂ
INSPECTOR ȘCOLAR, PROF. VERONICA TRANDAFIR

COORDONATORI:
- înv. Cîmpeanu Nadia Otilia
- prof. Danciu Florentina
- înv. Dragu Adina-Maria
- dir., prof. Tomescu Ofelia

COLABORATORI:
- înv. Simion Nicolae
- ed. Radu Gabriela
- ed. Coman Marieta

PARTENERI:

- Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău
- Primăria Verneşti
- Casa Corpului Didactic Buzău
- Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Buzău


                                                            ARGUMENT


În zilele noastre se pune tot mai mult problema protecţiei mediului. Ecologiştii trag permanent „semnale de alarmă”. Întreaga omenire trebuie să ia atitudine „pro- mediu”, dacă vrem să avem o viaţă curată şi frumoasă pe minunata „ Planetă Albastră”.
Vorbind de atitudinea care trebuie avută faţă de mediu, aceasta îşi are originea în primii ani de viaţă. Părinţii şi educatorii au obligaţia să le formeze copiilor o conştiinţă ecologică, o gândire pozitivă în raport cu natura, să le dezvolte dragostea şi respectul faţă de aceasta.
Pretutindeni vedem efectele acţiunii necontrolate sau nepăsătoare a omului în dauna mediului. Ne confruntăm astfel cu poluarea factorilor de mediu, cu munţii de deşeuri, unele chiar radioactive, cu perturbări ale fenomenelor naturii, cu secetă, cu uragane, căderi masive de precipitaţii, alunecări de teren şi inundaţii. Raţiunile protejării şi menţinerii echilibrului mediului devin stringente.
Elevii noştri vin zilnic în contact mijlocit (prin informaţii, ştiri, imagini), dar şi nemijlocit, pe viu, cu schimbările ce se produc în mediul înconjurător. Ei trebuie ajutaţi să conştientizeze şi să acţioneze în spiritul ocrotirii mediului, să înţeleagă obligaţia morală de a păstra şi a transmite urmaşilor noştri o natură curată, echilibrată. Când vorbim copiilor despre protejarea şi respectarea naturii, trebuie să avem în vedere, nu numai pădurea, muntele, marea sau plaja, ci toate locurile prin care trecem zilnic: strada, curtea şcolii, parcul, grădina, satul, oraşul, adică mediul nostru apropiat de viaţă. Numai aşa, pornind „de acasă”, elevii noştri vor ajunge să adopte o atitudine civilizată faţă de natură, concretizată în activităţi  şi acţiuni.
Omul, cel mai important factor ecologic, trebuie să ştie că el nu este deasupra naturii. Ideea de a stăpâni natura implică mai mult o activitate de ocrotire, conservare.
„Atitudinea omului faţă de natură trebuie să aibă la bază interesele sale economice, biologice şi spirituale gândite pe termen lung, să poarte amprenta grijii gospodarului faţă de bunul său, căci natura este pentru om bunul său cel mai preţios.”
                                                                    Lucian Ghinea -„Apărarea naturii

OBIECTIVE:

- conştientizarea efectelor acţiunii omului asupra naturii;
- dezvoltarea sentimentelor de respect pentru natură şi protejarea mediului înconjurător apropiat;
- înţelegerea necesităţii acţiunilor în sprijinul unui mediu curat, sănătos şi echilibrat;
- formarea unei atitudini dezaprobatoare faţă de încălcarea normelor de protejare a mediului;
- stimularea imaginaţiei şi a creativităţii.

SCOP:

- formarea unor comportamente favorabile protejării mediului;
- cultivarea interesului pentru menţinerea unui mediu curat şi sănătos;
- dezvoltarea atitudinii pozitive a elevilor, viitori adulţi, faţă de un mediu natural echilibrat.

GRUP ŢINTĂ:

- preşcolari;
- elevii claselor I- IV din judeţele participante;
- cadrele didactice (educatoare, învăţători, institutori).


LOCUL DESFĂŞURĂRII:

    ŞCOALA CU CLS. I-VIII ,,VASILE ALDEA”, ZOREŞTI, COM. VERNEŞTI, JUD. BUZĂU

PERIOADA DE DESFĂŞURARE:

-          27 mai 2010.

STRATEGIA DE IMPLEMENTARE:

- Stabilirea echipei de proiect cu specificarea atribuţiilor fiecărui membru şi având ca principiu lucrul în      
  echipă;
- Implicarea unui număr cât mai mare de cadre didactice în activităţile propuse;
      - Alcătuirea unui buget care să asigure în mod real funcţionarea activităţii;
- Stabilirea procedurii de informare a grupurilor ţintă – prin anunt promotional;
- Stabilirea procedurii de evaluare internă - criteriile de evaluare.
- Implicarea în activitate a partenerilor proiectului.

REZULTATE:
- cadrele didactice vor învăţa din experienţele colegilor şi îşi vor îmbogăţi cunoştinţele despre  
   tematica abordată;
- vor aplica în grupele/ clasele la care predau ceea ce au vǎzut.

RESURSE UMANE:
- cadrele didactice;
- organizatorii;
- iniţiatorii şi partenerii.

EVALUARE – CALITATE

I.                   Evaluare internă

  - Iniţiatorii şi organizatorii vor urmări îndeplinirea scopului şi a obiectivelor activităţilor, evaluării şi indicatorilor. Vor întocmi rapoarte de activitate, vor formula concluzii.

II.                Evaluarea externă
-          Inspectoratul Şcolar al Judeţului Buzău şi Casa Corpului Didactic Buzău vor realiza  monitorizarea si evaluarea finala.



ORGANIZAREA ŞI COORDONAREA ACTIVITǍŢII:
- Inspectoratul Şcolar al Judeţului Buzău
- Casa Corpului Didactic Buzău;
- Şcoala cu clasele I-VIII ,,Vasile Aldea”, Zoreşti;
- G.P.N. Zoreşti.
ATRIBUŢII:

- Inspectoratul Şcolar al Judeţeului Buzău monitorizeazǎ activitatea desfǎşuratǎ, îndrumă activitatea de  întocmire a regulamentului de desfăşurare și realizare a simpozionului şi concursului, popularizeazǎ proiectul, realizeazǎ evaluarea finalǎ a proiectului;
- Casa Corpului Didactic Buzău  elaboreazǎ împreunǎ cu iniţiatorii regulamentul de desfǎşurare al acestuia, realizeazǎ monitorizarea şi evaluarea externǎ a proiectului, asigură spaţiul necesar expoziţiei cu lucrările premiate.
- Şcoala cu clasele I-VIII ,,Vasile Aldea”, Zoreşti primeşte materialele, elaboreazǎ proiectul, regulamentul simpozionului şi concursului şi materialele promoţional - informaţionale, popularizeazǎ proiectul, trimite informaţiile necesare şcolilor din judeţele participante, selectează lucrǎrile împreunǎ cu juriul, realizează expoziţie cu lucrările participante.

CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR:

-          Întocmirea documentaţiei : 15 ianuarie- 15 martie
-          Obţinerea aprobărilor: 18 ianuarie- 19 martie
-          Popularizarea proiectului: 22 martie- 9 aprilie
-          Primirea lucrărilor:  1 aprilie- 15 mai
-          Repartizarea lucrărilor pe secţiuni:  17 mai- 21 mai
-          Susţinerea referatelor şi premierea lucrărilor: 27 mai

                                    REGULAMENT:

I) SIMPOZION (pentru cadrele didactice): referate cu tema ,,Educaţia ecologică, premisa unei vieţi sănătoase”:   
- Lucrarea va avea 2 - 4 pagini şi un rezumat de 1 pagină şi va conţine exemple din practica la clasă/ grupă.
- Tehnoredactarea lucrărilor se face pe format A4, la un rând şi jumătate, cu margini egale de 20 mm.
- Titlul va fi scris cu majuscule (Times New Roman, caracter 14, Bold, centrat).
- La 2 rânduri de titlu se vo scrie autorul sau autorii şi instituţia (Times New Roman, 12).
- La două rânduri de numele autorului se începe scrierea textului (Times New Roman, 12).
- Bibliografia se consemnează la sfârşitul lucrării.
- Persoanele care doresc să participe la simpozion vor expedia lucrarea integrală şi rezumatul în format electronic până la data de 15 mai 2010 prin e-mail la adresa: draguadina@yahoo.com sau prin poştă, doar pe suport electronic (CD) la adresa  Şcoala cu clasele I-VIII ,,Vasile Aldea”, Zoreşti.
- Lucrarea trebuie să conţină semne diacritice .
- Rugăm ca materialul să conţină contribuţii personale pentru a ne încadra în normele unui real schimb de experienţă.
- Organizatorii nu-şi asumă responsabilitatea pentru conţinutul lucrărilor sau pentru cele care nu respectă cerinţele de redactare.
- Taxa de participare este de 15 RON şi va fi achitată în contul RO68 RZBR 0000 0600 1240 0425 deschis la Raiffeisen BANK, sucursala BUZĂU, titular Danciu Florentina.
- Referatul, Formularul de înscriere, Acordul de colaborare şi copia Chitanţei de achitare a taxei de participare vor fi trimise pe adresa de e-mail draguadina@yahoo.com.

II) CONCURS (pentru elevi):

Concursul are 3 secţiuni:
                                         1)  desen şi pictură-teme de educaţie ecologică (format A4)
                                        2)  colaj-materiale reciclabile valorificate în lucrări artistice (format A4)
                                        3) fotografie-instantanee din activităţile de protejare a mediului (suport hârtie format minim 10/15)

Lucrǎrile vor avea pe verso o etichetǎ (scrisǎ la calculator)












Lucrările şi fişa de înscriere se vor expedia prin colet poştal pâna la data de 15 mai 2010, pe adresa: Şcoala cu clasele I-VIII ,,Vasile Aldea”, Zoreşti, com.Verneşti, jud. Buzău, pentru Concursul ,,Educaţia ecologică, premisa unei vieţi sănătoase.                                   
            Jurizarea va fi realizată de către specialişti ai instituţiilor partenere şi organizatori, iar lucrările premiate şi fotografiile din cadrul expoziţiei  vor apărea pe site- ul didactic. Un cadru didactic poate participa maxim  cu 3 lucrǎri, indiferent de secţiune. Alǎturi de lucrǎri, vǎ rugǎm sǎ ataşaţi un plic A4 timbrat şi autoadresat pentru expedierea diplomelor.
Se vor acorda diplome pentru locurile I, II, III şi menţiuni pentru fiecare secţiune şi nivel de grupă, dar şi diplome de participare tuturor copiilor şi cadrelor didactice îndrumătoare.                                            
Lucrările înscrise în concurs nu se restituie.
Diplomele vor fi expediate participanţilor până la sfârşitul lunii iunie 2010.
Nu se percepe taxǎ de participare pentru concurs.

PERSOANE DE CONTACT

               - înv. Cîmpeanu Otilia Nadia – tel. 0748974786           
               - prof. Danciu Florentina – tel. 0763311811
               - înv. Dragu Adina-Maria – tel. 0727137472

          EVALUAREA LUCRĂRILOR

·         Jurizarea va fi realizată de către specialişti ai instituţiilor partenere şi organizatori în data de    27 Mai 2010.
·         Se vor acorda premiile I, II, III şi menţiuni pentru fiecare nivel de clasă, la fiecare secţiune, şi diplome de participare tuturor elevilor participanţi şi cadrelor didactice îndrumătoare.
·          Nu se admit contestaţii.
·         Se vor lua în considerare lucrări efectuate numai de elevi.
·         Se vor puncta: respectarea temei, originalitatea, tehnica de lucru şi impactul mesajului.
·         Orice fotografie sau imagine însuşită într-un mod ilegal va fi respinsă din concurs;  participanţii îşi asumă responsabilitatea pentru originalitatea lucrărilor.
·          Diplomele vor fi acordate în cadrul unei festivităţi de premiere, iar pentru concurenţii şi îndrumătorii care nu pot participa, acestea vor fi expediate până la data de  15 iunie 2010.

DISEMINARE

Se vor realiza următoarele activităţi de diseminare:
·         expoziţie cu lucrările participante;
·         tipărire şi răspândire de materiale informative (afişe, foi volante);
·         prezentarea portofoliului şi a Raportului final în cadrul Cercurilor pedagogice judeţene,   
         la cursurile de formare continuă;
·      informări postate pe site-ul www.didactic.ro, la secţiunea „Ştiri“, pe site- ul
,, Învăţământul primar buzoian”, în presa locală;
·      publicarea rezumatelor lucrărilor participante la simpozion într-o broşură cu ISSN.

PROGRAMUL ZILEI DE 27 MAI 2010
  • Primirea invitaţilor                                                        9,00 - 10,00
  • Festivitatea de deschidere                                                        10,00
  • Parada costumelor din materiale reciclabile              10,30 - 10,45
  • Prezentarea lucrărilor                                                 10,50 - 12,30
  • Concursul de creaţie pentru elevi                               12,00 - 12,30
  • Jurizarea lucrărilor elevilor                                        12,30 - 13,00
  • Înmânarea diplomelor de participare                         13,00 - 13,30
    şi premierea câştigătorilor concursului